Aizvērt

Augusts Vilis Abakuks

1914-1994
Ievērojams sabiedrisks darbinieks

Augusts Vilis Abakuks dzimis 1914. gada 12. decembrī Balvu pagasta Aizezerē. Viņa tēvs – ilggadējs pagasta vecākais un pagasttiesas priekšsēdētājs. Skolas gaitas A. Abakuks sācis Balvu pilsētas pamatskolā. 1933. gadā beidzis Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas ģimnāziju Rīgā. Sākotnēji studējis teoloģiju Latvijas Universitātē (1933–1934), bet gadu vēlāk pārgājis uz Tiesību zinātņu nodaļu, 1943. gadā ieguvis maģistra grādu. Pēc tam studējis tautsaimniecību, uzņemoties arī sabiedriskus pienākumus, piemēram, strādājot par ģenerālsekretāru Latvijas Jaunatnes savienībā.

Pēc studijām nonācis Abrenes pusē, kur sācis darbu Abrenes apriņķa pašvaldībā, drīz kļūdams par apriņķa vecāko.

1944. gada rudenī devies trimdā, sākotnēji uz Vāciju, bet no 1947. gada pavasara apmeties uz dzīvi Anglijā. Iztiku pelnījis kā vienkārša darba darītājs fabrikā. Vienlaikus sācis latviešu apzināšanu un organizēšanu, nodibinot un vadot Daugavas Vanagu Fonda (DVF) nodaļu.

1950. gadā viņa pūļu rezultātā tika izveidota Latviešu nacionālā padome Lielbritānijā (LNPL), kurā viņš bija prezidija priekšsēdis līdz 1985. gadam.

1951./1952. gadā, vienojoties Eiropas zemju politisko partiju pārstāvjiem, tika izveidots Latvijas atjaunošanas komitejas Eiropas centrs, kur A. Abakuks darbojies kā ģenerālsekretārs, bet no 1957. līdz 1965. gadam bijis priekšsēdis. A. Abakuks piedalījies arī Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) veidošanas procesā, sākotnēji kļūstot par PBLA valdes priekšsēža vietnieku, vēlāk – par tās valdes locekli.

A. Abakuka iniciatīvas rezultātā LNPL Prezidijs nolēma iegādāties Almelijas māju, lai izveidotu centru latvisko tradīciju kopšanai – Latviešu māju.

A. Abakuks bijis rīcības komitejas priekšsēdētājs I Vispārējo dziesmu svētku 80 gadu atceres sarīkojumam Londonā (1953), rīcības komitejas goda priekšsēdis XI Anglijas dziesmu dienām (1986), kā arī piedalījies neskaitāmu citu latviešu dziesmu svētku, dziesmu dienu un kultūras dienu rīkošanā.

A. Abakuks apbalvots ar Daugavas Vanagu centrālās valdes Atzinības rakstu un Zelta nozīmi.

Izmantotie informācijas avoti

Andrups, J. (1989, 4. decembris). Suminājums darba vīram. Augustam Abakukam 75 gadi. Brīvā Latvija, 45 (154), 5. Brīvā Latvija: Apvienotā "Londonas Avīze" un "Latvija", Nr.45 (04.12.1989) (periodika.lv)

Augusts Vilis Abakuks. (b.g.). Latgales dati (du.lv)

Augusts Vilis Abakuks. (b.g.). Augusts Vilis Abakuks (timenote.info)

Uz_augšu