Aizvērt

Ilmārs Dreļs

1966
Horeogrāfs, folklorists

Latgales novada folkloras kopējs un popularizētājs, tautas mūzikas instrumentu meistars.

Dzimis 1966. gada 24. decembrī Viļānos. Beidzis Kultūras un izglītības darbinieku tehnikumu (1989), pēc tam izglītību turpinājis Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas Horeogrāfijas nodaļā, ko absolvējis 1998. gadā.

Paralēli studijām vadījis Lūznavas lauksaimniecības tehnikuma vecākās paaudzes deju kolektīvu (1987–1991). Kopš 1991. gada mākslinieks ir Rēzeknes deju ansambļa “Dziga” vadītājs, kur pats gan dejo, gan dzied, gan spēlē kapelā. I. Dreļa vadībā ansamblis pievērsis īpašu uzmanību Latgales folkloras mantojuma popularizēšanai – izdejotas un izdziedātas pašu vāktās un apzinātās Latgales novada etnogrāfiskās dejas un tautas dziesmas.

Tāpat koncertos tiek dejotas arī paša vadītāja veidotās etnogrāfisko deju horeogrāfiskās apdares un jaunrades dejas, kas nereti apbalvotas jaunrades deju konkursos, piemēram, “Lūznavas dancis”, “Ozeits”, “Rozentovas kadriļa” un citas. Kopas darbības laikā izveidotas deju programmas “Auzu Jumis”, “Lūkošanās”, “Kāzas” un “Latgales novada deju programma”, kas rādītas Latvijas deju svētkos un starptautiskos folkloras un deju festivālos Latvijā, Polijā (1992, 1994), Somijā (1995), Igaunijā (1995), Holandē (1996) un Čehijā (1997).

“Deja ir žanrs, kas jāvērtē no malas. Es pats pārsvarā vienmēr cenšos meklēt dziļāku jēgu – kāpēc darām tā, kā darām, kāpēc veidojam tieši tādas kustības vai tādus zīmējumus, pievēršu uzmanību arī dziedātajam tekstam,” atklāj I. Dreļs. (Igavena, Guna. Horeogrāfs, Deju svētku virsvadītājs Ilmārs Dreļs: Dejā vienmēr cenšos meklēt dziļāku jēgu. Lsm.lv. 2017. g. 12. febr.)

Mākslinieka horeogrāfijas kļuvušas par mūsu nemateriālā kultūras mantojuma neatņemamu sastāvdaļu un jau no 20. gadsimta 80. gadiem regulāri tiek iekļautas dziesmu un deju svētku repertuārā. “Kā horeogrāfam tas, protams, ir augstākais pakāpiens – ka esi atzīts, ka tieši tavas dejas iekļauj lielajos Dziesmu un Deju svētkos. Bet tās izjūtas... Man pašam labāk patīk dejot uz laukuma – labākās sajūtas ir tieši dejojot,” neslēpj I. Dreļs. (Igavena, Guna. Horeogrāfs, Deju svētku virsvadītājs Ilmārs Dreļs: Dejā vienmēr cenšos meklēt dziļāku jēgu. Lsm.lv. 2017. g. 12. febr.)

Rēzeknes Augstskolas Mūzikas un horeogrāfijas katedras lektors un Rēzeknes Tautas teātra aktieris (kopš 1992).

12., 13., 15. - 17. Deju svētku virsvadītājs, svētku “Rīgai-800” virsvadītājs, kā arī Rēzeknes rajona un pilsētas (kopš 1991) un Balvu rajona (no 2003) deju kolektīvu virsvadītājs.

Ilmārs Dreļs - Izaicinājumi Dziesmu un Deju svētku veidošanā

Ilmārs Dreļs - Pirmās atmiņas par Dziesmu un Deju svētkiem

Ilmārs Dreļs - Deju svētku repertuārs

Uz_augšu